O víně
Vína bílá
Müller Thurgau
Rulanské bílé
Rulanské šedé
Rulanské šedé
Ryzlink vlašský
Tramín
Veltlinské zelené
Irsai Oliver
Raně zrající moštová i stolní odrůda s muškátovou vůní bobulí i vína. Vyšlechtil ji Kocis Pál v Maďarsku v Kecskemétu Světle žlutá barva, muškátová vůně, jemná kořenitost chuti, nižší až nízký obsah kyselin, někdy náznak hořčinky, víno méně plné; krátké Víno má zajímavé aromatické látky a jemné třísloviny. Vhodné zejména jako aperitivní víno, s vyšším obsahem zbytkového cukru k dezertům.
Chardonnay
Chardonnay z teplých klimazón mívá tropický charakter s vůní manga, smetany, banánů, ananasů, žlutého melounu a někdy medu i karamelu.
Odrůda pochází z Burgundska a pravděpodobně vznikla samovolným křížením (Pinot noir x Heunisch), jak bylo zjištěno genovou analýzou. Zelenožlutá až nazlátlá barva, z chladnějších klimazón bývá vůně po zelených jablkách s příměsí akátu, ve vyzrálejším víně je cítit med a lískové oříšky, v chuti minerální křemenný charakter vína. Z teplých klimazón mango, smetana, banán, ananas, žlutý meloun. Víno je vždy velmi plné, někdy v mládí s výraznějšími kyselinami. Víno má zajímavé aromatické látky a jemné třísloviny.
Pro kvalitu vín odrůdy Chardonnay je důležité, aby se vždy zpracovávaly hrozny dobře vyzrálé na suché víno s vyšším obsahem alkoholu. Zbytkový cukr víno nepříjemně rozšiřuje. Víno se hodí pro slavnostní příležitosti k pokrmům s bílým masem, ke smetanovým omáčkám, k paštikám a k plodům moře.
Vína červená
Cabernet Sauvignon
Původní kabernetovou odrůdou byl Cabernet Franc, který je blízce příbuzný s lesní révou. Přirozeným opylením odrůdou Sauvignon vznikla v současné době módní modrá odrůda Cabernet Sauvignon.
Tmavě granátová barva, někdy s modravým zábleskem. Typickou vůni černého rybízu doprovázejí v závislosti na zralosti hroznů i vína vůně třešní, ostružin, tabáku, cedrového dřeva či marmelády. Víno je mohutné, s velmi dlouho trvajícím dojmem a při vyvinuté láhvové zralosti je hebce sametové. U mladých vín bývá agresivní tříslovitost.
Plná, aromatická vína velmi dobře doprovázejí masitá jídla, zejména jehněčí pečeni, bifteky, krůtí maso nebo jídla upravená kořenitými omáčkami.
Cabernet Moravia
Odrůdu vyšlechtil Lubomír Glos v Moravské Nové Vsi křížením (Cabernet Franc x Zweigeltrebe). Tmavě granátová barva. Aromatické látky černorybízové, typické pro kabernetovité odrůdy, jsou spojeny s ovocností a s dobře strukturovanými tříslovinami, které dávají při zrání na láhvi příjemný komplex typický pro červená vína severnějších oblastí. Podává se k masitým jídlům s kořeněnými omáčkami, uzeným masům a k tučným a tvrdým sýrům. Jedná se o víno rubínově červené barvy, plné chuti po rybízu a malinách s jemným kabernetovým aroma. Vůně tohoto vína je ovocná ostružinová. Borůvková chuť je dokonale sladěna s kávovými tóny s jemnou kyselinou.
Dornfelder
Víno je výborné kvality, tmavočervené barvy, jemně aromatické vůně a chuti. Pro svoji intenzivní barvu je v Německu ceněna jako surovina pro zvyšování barevnosti červených vín Dornfelder, které se vyznačuje bohatých aromatickým i chuťovým projevem. Po přivonění zaznamenáte ušlechtilou vůni po kvalitní kávě, sušeném tmavém ovoci nebo povidlech. V ústech zaujme svou hladkostí, čistotou, jemnou tříslovinou a líbivou ovocnou chutí připomínající vyzrálé tmavé třešně. Tento přívětivý Dornfelder můžete podávat například k hovězímu masu nebo kvalitním sýrům. Víno má velmi dobré předpoklady k archivaci.
Frankovka
Tmavě
rubínová barva. V mládí překrývá chuť tvrdých kyselin ostatní látky. Po
zmírnění tvrdých tónů mladosti se objevuje příjemná kořenitost spojená s
ovocností a vyzrálým projevem extraktivního vína typického pro severní vinařské
oblasti, které se v nejlepších ročnících vyznačuje hebkostí. V závislosti na
vyzrání hroznů je víno Frankovky buď běžným denním vínem ke svačinám a k celé
řadě obvyklých jídel všedního dne, nebo jako víno láhvově zralé z dobrých
ročníků se výborně hodí k pečeným masům, ke zvěřině, ke kachně i huse, ke
guláši, k jídlům z vnitřností, k zeleninovým kořeněným pokrmům, k polentě, ke
zrajícím i bílým sýrům, k těstovinám v kořenité či výraznější úpravě a i k
některým typům pizzy.
Modry Portugal
U nás byl kdysi Modrý Portugal nejrozšířenější modrou odrůdou nejen pro vysokou úrodnost, ale i pro dobrou pitelnost jemného, svěže aromatického vína, které bývalo na venkově doprovodem pracovních svačin i běžných denních jídel. Červená barva vína odpovídá velikosti sklizně, ale vždy je méně intenzivní. Mladé víno má jemnou květinovou vůni, která je nesmírně příjemná a je-li podporována mladistvou harmonií vína, pak svádí k opakovanému doušku .Jemně rubínová barva a mladistvá vůně květin jsou nejtypičtějšími znaky. Víno má méně tříslovin, je lehčí, velmi příjemného projevu, vyniká výbornou pitelností a harmonií. Vína z Modrého Portugalu se pila často k družné zábavě pod víchem, kde se podávaly studené masité pokrmy. Lehká vína této odrůdy se hodí k zahánění žízně při stolování a dají se kombinovat s velkou paletou pokrmů, neboť svou neutralitou výraz jídel nijak neruší. Jsou vhodná ke zrajícím sýrům.
Svatovavřinecké
Vhodné k drůbeži a k červeným masům. Nejlepší vína i ke zvěřině.
Zweigeltrebe
Zweigeltrebe - tato rakouská odrůda byla vyšlechtěna v roce 1922
křížením Svatovavřineckého s Frankovkou. Ve druhé polovině šedesátých let
dvacátého století se dostala na Moravu, ve Státní odrůdové knize je zapsána od
roku 1980. Největší podíl vykazuje ve vinařské oblasti mostecké, brněnské,
mutěnické a strážnické.
Barva bývá tmavě třešňová. Vůně výrazně ovocná a dřevitá, v mládí až divoká. V chuti je dřevitě ovocné s výraznější tříslovinou, vysoce extraktivní. Většinou středně plné, v koncovce chuti dřevitě kořenité a jemně adstringentní. Velmi vhodné pro delší uchovávání. Vhodné k drůbeži a k červeným masům.
Vína růžová (Rosé)
Cabernet Sauvignon rose
Víno jiskrné růžové barvy, připomínající barvu ,,koroptvího oka". Vůně je jemná se znaky malin a lesních jahod a tóny čerstvého jogurtu. Ovocitá chuť, spolu s nízkým obsahem alkoholu, je podtržena vyváženým obsahem cukru a pikantní kyselinky. Lehké a lahodné rosé je ideálním společníkem při teplých večerech, i jako osvěžení během dne. Určitě jej ale doceníte během celého roku v doprovodu dezertů se smetanovým základem a ovocem.
Frankovka rose
Růžová Frankovka, lehké a ovocité vino s lososovou barvu a svěžím, ovocným aroma. Ovocná chuť navazuje na vůni, objevují se tóny drobného červeného ovoce, jako je rybíz či maliny. Příjemně překvapí vyšší kyselina s pikantním a kořenitým závěrem. Dobře vychlazené doporučujeme jako aperitiv.. Skvěle se hodí na letní posezení spojené s grilováním, zahálení na zahradě, pikniky apod.
Zweigeltrebe rosé
Barva je lososová se starorůžovými odlesky. Vůně přináší mísu malin a ostružin rozmačkaných do selského jogurtu. V druhé vlně působivě kraluje mučenkový sorbet. Chuť je přímočará, ovocná a nasládlá. Připomíná svěží mléčný ovocný koktejl s ostružinovou zmrzlinou, v dlouhé dochuti pak najdeme domácí jahodovou zmrzlinu i se zrníčky. Doporučuji ke grilované zelenině i dalším specialitám na grilu.